Loet van der Lee nieuwe leider

Loet van der Lee nieuwe leider
Loet van der Lee

Trompettist en orkestleider Loet van der Lee is de nieuwe leider van het voormalige VARA radio-orkest The Ramblers. Cees Kranenburg heeft het stokje aan hem overgedragen maar blijft wel de drummer van de band. Sinds 1926 is de naam Kranenburg aan het orkest verbonden geweest. Toen speelde  Kees Kranenburg sr al bij The Ramblers en bleef dat doen tot zijn dood in 1975. Cees nam in dat jaar zijn plaats in.

In 2015 volgde Cees Kranenburg  de bassist Jacques Schols op, nu als leider van het orkest die op zijn beurt weer Marcel Thielemans in 1997 had vervangen. Schols overleed  een jaar later. Kranenburg bracht het orkest met succes terug op de Nederlandse podia. Dat succes kwam vooral doordat hij naast bekende bigband-nummers van o.a. Count Basie en Woody Herman het razend populaire Nederlandse repertoire, meestal gecomponeerd door Jack Bulterman, weer terugzette op de lessenaars. In 2018 ontving hij voor zijn inspanningen de Kunst en Cultuur Award Huizen.

Loet van der Lee is een van de bekendste  en meest ervaren trompettisten van Nederland. Ook heeft hij zijn sporen als orkestleider verdiend, onder meer met zijn eigen professionele Holland Bigband, maar ook als gastdirigent bij tal van Nederlandse orkesten, zoals onder meer de Big Band Friesland en de big band van het Amsterdamse Conservatorium. Naast zijn uitvoerende werk was Van der Lee van 2006 tot 2012 directeur van Stichting SWING en is vanaf 2012 tot heden directeur van Stichting Meer Jazz. Andere eervolle opdrachten zijn o.a. programmeur Hoorn Jazz Festival, organisator van de International Big Band Competition en het Jubileumproject ´Push Forward´ 10 jaar Holland Bigband Tournee.

Loet van der Lee heeft een indrukwekkende CV, vooral als veelgevraagd trompetsolist en sectiespeler in tal van orkesten, zoals de Cubop City Big Band, The Jazz Orchestra of the Concertgebouw, The Glenn Miller Orchestra, Konrad Kosseleck Big Band, het Noordpool Orkest, enz. Daarnaast maakte hij vele cd’s met zijn eigen Loet van der Lee Kwintet, de latinjazz band Descarga Amsterdam en de Holland Big Band. 

De trompettist is geen onbekende van The Ramblers. Van der Lee viel al regelmatig in en was er bij tijdens de laatste glanzende theatertour met zangeres Joke Bruijs. Sinds november vorig jaar heeft hij een vaste plek in de trompetsectie van The Ramblers. In die hoedanigheid speelde hij op 21 november in het orkest tijdens het wegens Corona uitgestelde jubileumconcert in de uitverkochte concertzaal van het Singer Museum in Laren.  The Ramblers zijn in 1926 opgericht door Theo Uden Masman.

Het muzikale leiderschap van The Ramblers betekent ook dat Loet van der Lee het management van het orkest voor zijn rekening neemt. Cees Kranenburg, inmiddels 79 jaar, ervoer dat de laatste tijd als een zeer zware taak en hoopte op een wat jongere opvolger. Dat werd dus Loet van der Lee, die met 53 jaar de zesde orkestleider van de Ramblers is geworden. Cees Kranenburg beleeft wel veel plezier aan het drummen in de band. Hij blijft daarom achter zijn trommels bij The Ramblers. 

Het orkest zal vanaf september te zien zijn in de Nederlandse theaters met zangeres Janne Schra als speciale gast. In de komende jaren zal er met tournees en projecten worden toegewerkt naar het 100 jarig jubileum in september 2026.  

Loet van der Lee