Boek over The Ramblers

Boek over The Ramblers

Boek van Theo Uden Masman
Na 75 jaar alsnog uitgegeven

In de hongerwinter van 1944-1945 schreef de oprichter en leider van het iconische radio-orkest The Ramblers, Theo Uden Masman, een boek over de eerste jaren van dat orkest.  Na de Bevrijding had het boek moeten verschijnen, maar daar is het nooit van gekomen. Het manuscript raakte uiteindelijk zoek. Echter de Stichting Kunst en Cultuur Huizen kreeg het begin dit jaar via Nol van Bennekom in handen en besloot de vurige wens van Theo Uden Masman (1901-1965) na 75 jaar alsnog in vervulling te laten gaan. Van Bennekom is voorzitter van de Stichting The Ramblers en had het manuscript gekregen van een medelid van De Weergever, een vereniging van verzamelaars van antieke afspeelapparaten. 

Met behulp van het Nederlands Jazz Archief, omroepicoon en muziekexpert Skip Voogd, alsmede Ramblerskenner, muziekarchivaris  en geluidsrestaurateur  Harry Coster werd het boek in productie genomen.

“Maarrr… wij komen terug” noemde Theo Uden Masman zijn boek, dat door de stichting Kunst en Cultuur Huizen werd vervolmaakt met tientallen unieke oude zwartwit foto’s uit de jaren 1922 tot 1940. 


De omslag van het boek dat Theo Uden Masman in de hongerwinter van 1944-1945 schreef en dat nu 75 jaar later is verschenen.

Skip Voogd (rechts) samen met Nol van Bennekom tijdens de voorbereidingen voor het boek “Maarrr… wij komen terug”. 

The Ramblers werden opgericht in 1926, in datzelfde jaar werd de VPRO gesticht nadat eerder de KRO, de NCRV en de VARA  het levenslicht zagen. De AVRO volgde in 1928. The Ramblers zijn het enige radio-orkest uit de begintijd van ons omroepbestel dat nog altijd bestaat. Het speelt thans  onder leiding van drumlegende Cees Kranenburg, wiens vader Kees bij de oprichting al in het orkest speelde. Want zoals Theo Uden Masman al zei “Maarrr… wij komen terug” bleven The Ramblers almaar terugkomen. Volgend jaar bestaan ze 95 jaar en dat wordt gevierd met de derde theatertour in vijf jaar tijd. De Stichting the Ramblers is gevestigd in Huizen en ook Cees Kranenburg woont er. Begin 2020 ontving Cees de Kunst en Cultuur Award Huizen voor zijn inspanningen voor het orkest.

Het boek van Theo Uden Masman geeft een uniek kijkje in het uitgaansleven en het reilen en zeilen van de beginnende omroepzuilen in de jaren  twintig en dertig van de vorige eeuw in ons land.

Het boek is verkrijgbaar in de betere boekhandel voor €22,99. Maar het kan ook besteld worden onder vermelding van “Maarrr… wij komen terug”  door €22,99 over te maken op rekening  

NL12RABO 0147576415 t.n.v. Stichting Kunst en Cultuur Huizen.
Gelieve naam en bezorgadres door te geven.
Dat kan via  kunstencultuurhuizen@gmail.com